Oficina de disseny és un estudi de disseny gràfic creat a la tardor del 2014 per l’Ariadna Serrahima, el Diego Bustamante i la Katharina Hetzeneder. Treballem en llibres i publicacions, projectes d’identitat, posters, discs, disseny web, disseny expositiu, docència i recerca.

L’actual context polític i social determia la nostra manera de fer i pensar les coses. Creiem especialment en els continguts i en els processos de treball col·lectius amb els nostres clients i tots aquells col·laboradors que ens envolten i ens permeten construir i enriquir la nostra feina. Per nosaltres dissenyar, és una pràctica que no entenem sense el procés de producció. Imprimir continguts forma part del nostre dia a dia a través de la impremta L’Automàtica, on experimentem i treballem amb tipografia i impressió offset. 

 

Peça impresa que acompaña la instal·lació de Nadal Fina, sembra que uns altres ja recolliran de l’artista conceptual i catalana Fina Miralles a la Fundació Joan Miró, Barcelona, Desembre 2014.

Foli fendit per ser plegat
Format: 297 x 210 mm

01-fina-miralles-02

Identitat gràfica i aplicacions per al projecte LAMPP, creat per  Jordi Canudas. LAMPP és una pantalla (llum) per a dispositius mòbils i una aplicació que permet configurar jocs de color, intensitats de llum, música o definir la connectivitat amb el dispositiu.

Peces impreses amb gravat a L’Automàtica

lampp by O-D-D

El llibre a Brief History of the Future, editat en motiu de l’exposició El Futuro no espera comissariada per Sonia Fernández Pan, La Capella, Barcelona Producció 2014. El llibre recull un conjunt de converses entre la comissaria amb diversos artistes presents a l’exposició i alguns convidats, en les quals especulen sobre la idea de “futur” des de diferents perspectives.

Format: 175 x 110mm, 328 pàgines
Edició: 300

Oficina-de-disseny-a-Brief-History-of-future-th

LP 12″, de l’àlbum Citadel, treball del músic portuguès Manuel Carvalho amb el seu nom artístic “Manta”. Publicat per l’editorial Paralaxe Editions.

Imprès i manipulat amb tipus mòbils a L’Automàtica
Format: 12″
Edició: 200

paralaxe-Citadel-LP-01

Llibre de l’artista novaiorquesa Roni Horn, publicat dins del marc de l’exposició Roni Horn. Dormia tot com si l’univers fos un error en ocasió del Premi Joan Miró 2104. Tres edicions que corresponen cadascuna a una llengua diferent (català, castellà i anglès).

Format: 285 x 305 mm

Disseny: Ariadna Serrahima

Oficina-de-disseny-RoniHorn-book01

Aplicacions (postals, programes de mà i invitacions) per a la comunicació de l’exposició Roni Horn. Dormia tot com si l’univers fos un error, a la Fundació Joan Miró, Barcelona, de juny a setembre de 2014.

Disseny: Ariadna Serrahima

Oficina-de-disseny-RoniHorn-com01

Identitat gràfica i disseny de la web per a Paralaxe Editions. Una editorial que publica llibres de fotògrafs, cassets i vinils d’artistes contemporanis i internacionals.

paralaxe-editions.com

Oficina-de-disseny---Paralaxe-editions---Web-02

“Naming”, identitat gràfica i disseny de la web per a Volga. Una productora de cinema, fotografia, música i “new media”.

volga-volga.eu

Oficina-de-disseny-volga-ID-01

et al. és una col·lecció de llibres d’assaig i filosofia. Recull textos d’escriptors, filòsofs, activistes,… que han participat amb les seves conferències en el marc del programa públic del MACBA.

El primer llibre de la col·lecció es titula “Petróleo” (Petroli) – reflexiona sobre el col·lapse ecològic des del ecosocialismo, els ecofeminismos i l’antropologia.

La col·lecció està pensada per ser publicada en tres idiomes (català, castellà i anglès). Segons l’idioma canvia la combinació dels colors en portada, llom i contraportada.

et al. és una iniciativa del MACBA i l’editorial Arcàdia.

Macba_Petroleo-Oficina-de-disseny-01

Aquest llibre es va publicar en el marc de l’exposició A break can be what we are aiming for comisariada per Irina Mutt per a Barcelona Producció en La Capella al juny 2018. La publicació recull fotos de les obres exposades i una sèrie de textos que prenen el seu punt de partida en les cures, els feminismes i la cultura queer.

Capella-Irina_Mutt-Oficina-de-disseny-00

Dos llibres per a l’exposició de Dora García, Love comes from the most unexpected places, en el museu d’art de Trondheim, Noruega, juny 2018.
El primer llibre és una guia que forma part de l’exposició. Es titula Thresholds. A flanerie* through the hidden and less hidden spiritual communities of the city of Trondheim. Documenta 48 centres de culte o comunitats religioses presents a la ciutat, un mapa per localitzar-les i un text sobre les religions més populars.
El segon llibre Love comes from the most unexpected places és el catàleg de l’exposició, conté textos que donen context i fotos que documenten l’exposició dins dels espais del museu.

Dora-Garcia-A-B

Identitat visual per “La Festa del Roser 2017” organitzada per l’associació els Amics de la Rambla. Amb el disseny d’aquesta edició s’ha volgut emfatitzar de manera molt clara l’existència d’aquesta festa popular que es fa anualment al carrer de la Rambla de Barcelona. La peculiaritat d’aquesta celebració és la relació estreta que es genera entre la gent, el carrer i les flors i les floristes.

Festas_del_roser-oficina_de_disseny06

Cahier 1 i 2, Bauhaus Museum Dessau. Projecte editorial col·lectiu iniciat per addenda architects, Moritz Küng, Joachim Brohm i Valentina Seidel. Aquesta sèrie de publicacions pretén seguir el procés de construcció del nou Museo Bauhaus en Dessau, dissenyat  per addenda (estudi d’arquitectura basat a Barcelona). Aquest seguiment es farà a partir de les imatges del fotògraf Joachim Brohm i els textos seran de l’editor i comissari Moritz Küng.
El disseny de la identitat de tota la col·lecció Cahier té com a element comú l’ús de la numeració de la tipografia “Albers” de Paul Elliman, inspirada en una tipografia de Josef Albers creada el 1931 per la Bauhaus (Architype Albers).

Formato: 210x297mm
Format dels cartells: 420x594mm

Cahier1-2_Bauhaus-Oficina_de_disseny-00

Publicació on el disseny té la voluntat de reunir una peça sonora, una sèrie d’escultures, un text introductori de la comissària Julia Morandeira i les entrevistes que esdevenen del treball de camp que ha fet l’artista per concebre Gentle Bread.

El projecte Gentle Bread va ser presentat en format exposició al final d’una residència a la galeria Chalton Gallery a la ciutat de Londres el 2016. També ha estat premiat a Miquel Casablancas 2016 en la categoria publicació.

Format: 12″
Edició: 200

Ariadna_Guiteras-Gentle_Bread-Oficina-de-disseny-01

The List 6.2017 és una publicació de l’artista americà Peter Downsbrough, editada i publicada pel comissari Moritz Küng. El contingut del llibre correspon a la lectura oral dels títols de totes les publicacions que Peter Downsbrough ha fet durant la seva trajectòria des del 1960 (performance per Moritz Küng al Pavelló Mies Van der Rohe, 2017). El format del llibre correspon al format llista i la coberta i contra coberta estan fetes pel mateix artista.

Format: 105 x 297 mm
Imprès amb offset a L’Automàtica

The-List_Peter_Downsbrough-Oficina-de-disseny-01

El treball visual i gràfic que s’ha fet per la comunicació i les invitacions del Premi ArtsFAD 2017, està basat en potenciar la idea de “taller i ofici” i activar el potencial que tenen aquests espais de treball i el coneixement que s’hi pot adquirir a partir de l’experimentació, l’error, la prova i el temps que es dedica a entendre un ofici. El treball textual de les peces està inspirat en la línia teòrica de recerca d’autors com Jane Bennet, Karen Barad or Bruno Latour, els quals desenvolupen certes teories sobre la matèria i la seva posició en el món. Per sustentar les cites dels autors que s’han utilitzat, hem demanat a la comissaria Sonia Fernandéz Pan l’aportació d’un text que acompanyi totes les aplicacions gràfiques. Per poder comunicar aquestes idees hem decidit fer una sèrie de jornades al taller-impremta L’Automàtica per experimentar i intervenir directament sobre planxes offset. Tant la comunicació viral com les invitacions impreses són el resultat d’experimentar i per tant cada imprès és únic i diferent de la resta.

Format: 340 x 480 mm
Imprès amb offset, a dues tintes a L’Automàtica

A-FAD-Premis2017-Oficina_de_disseny06

Itineraries and Detours of a Migrating Monument és la tesina de l’artista francès – alemany Adrian Schindler del màster “Art in Context” a la universitat UDK de Berlín.
Per dissenyar el llibre s’ha creat una estructura que pretén dinamitzar la relació entre imatges, espais blancs, textos, poemes visuals i dibuixos respectant el ritme i l’ordre de la tesina original.

Format: 120 x 180 mm

Oficina-de-disseny-monument-AdrianSchindler-00

“El visitant ideal d’una col·lecció sentimental” és una publicació que recull la intervenció sonora que l’artista Enric Farrés i la comissaria Joana Llauradó van dur a terme al Museu Frederic Mares a partir del projecte deslocalitzat del centre d’art contemporani La Capella. El concepte que compon l’estructura del llibre i transcriu gràficament el gabinet de curiositats que suposa aquest museu, és la idea de no deixar mai cap espai en blanc, cap espai buit.

Oficina-de-disseny-Enric-Farres-01

Disseny i edició dels continguts de la publicació Qualquier Lugar…, en ocasió del taller Parallel School impartit per Oficina de disseny a la residència artística Lugar a dudas a la ciutat de Cali, Colòmbia al desembre del 2016.

Format: 210x297mm
Coeditors: Calipso Press
Publicació: Risografía a Calipso Press
Cartell de coberta: imprès a La Linterna, una impremta tradicional de tipus mòbils al barri de San Antonio, Cali

 

Parallel School ha tingut lloc a la ciutat de Cali, la capital de la regió del Pacífic Colombià, reconeguda per la seva diversitat permeada per la cultura afro-colombiana e indígena i amb uns antecedents culturals que van marcar el país a la dècada dels anys 70. Com per exemple l’espai autogestionat Ciudad Solar, on els escriptors, artistes, fotògrafs, cineastes com Luis Ospina, Andrés Caicedo, Carlos Mayolo, Óscar Muñoz, entre molts altres, van crear un precedent cultural a Colòmbia. Escollir la ciutat de Cali ens ha permès allunyar-nos dels centres econòmics principals que dicta occident i poder crear el “nostre centre del món” al marge d’ells.

Lugar a dudas, ha estat l’espai que ens ha acollit durant una setmana per poder desenvolupar llargues converses i reflexions sobre l’estat de l’educació en l’àmbit creatiu en l’actualitat. Lugar a dudas és un espai independent pioner en realitzar residències artístiques a Colòmbia, fundat per Óscar Muñoz i Sally Mizrachi el 2006. Aquest espai s’ha convertit en un centre neuràlgic per a tota la comunitat artística de Cali i la resta del país, acollint propostes internacionals i locals. Lugar a dudas és un lloc on diferents generacions i cultures es troben per experimentar i crear discurs.

Durant una setmana, un grup de 15 persones hem estat ocupant diferents llocs de la ciutat per qüestionar i divagar sobre conceptes que en la nostra contemporaneïtat semblen intrínsecs a les nostres maneres de funcionar i entendre la nostra posició en el món: èxit / fracàs, ser productiu / no ser productiu, perdre el temps, assolir les expectatives del sistema… entre altres hàbits quotidians i neoliberals.

Hem experimentat amb el temps, el conflicte, la incomoditat, la crítica, el debat, la confusió, la trobada i la desavinença… Entenem aquests conceptes com alguns dels paràmetres essencials per fer funcionar un procés col·lectiu i posicionar-nos en un espai de resistència des d’on poder operar.

Hem caminat junts des de la Calle Octava fins al mercat de l’Alameda. Hem après a fer pandebono a la fleca La Aragonesa. Hem estat amb la María Teresa Matijasevic per parlar del reconeixement i l’estat de l’educació en l’àmbit rural dins del marc de polítiques educatives oficials de l’estat colombià i hem revisat possibles models d’educació alternativa. Mónica Zamudio i Sebastián Cruz de l’Agencia i l’Escuela de Garaje ens han compartit les seves experiències i dinàmiques col·lectives. Hem fet reunions en espais públics. Hem ocupat i consultat el centre de documentació de Lugar a dudas. Hem fet dinars col·lectius. Ens hem perdut i hem qüestionat quina rellevància i impacte social té proporcionar un espai perquè 15 persones es trobin 12 hores al dia per a reflexiona.

 

 

PS-Cali_publicacion01

El Gir és una publicació inacabada de Xavier Ristol que ha estat feta en ocasió de l’exposició De l’Endiot al Ploraire, figures del burlesc sabadellenc a l’Alliance Française de Sabadell.
La peça gràfica ha estat dissenyada per ser la jaqueta d’un llibre que encara està en procés.

Impresión: Offset, L’Automàtica

Xavi_Ristol-Oficina_de_disseny-01

Redisseny de la pàgina web de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Deià.
Deià és una escola del barri Nou Barris de Barcelona, on s’estudia disseny gràfic, disseny d’espais interiors, exteriors y efímers, així com d’entorns virtuals. L’escola treballa entre altres coses, la integració del disseny com un instrument de millora i transformació de la vida social.
El repte de re-dissenyar la web ha consistit en l’obertura de tres espais diferents: Novetats, Escola i Projectes. D’aquesta manera els continguts s’organitzen de forma accessible i inclusiva. Un dels objectius de la web és que els mateixos alumnes contribueixin a alimentar la web amb novetats i amb els seus propis projectes.

Programació: Oficina de disseny, Eduardo Partipilo

deiadisseny.cat

Oficina-de-disseny-Deia-web-01

Aplicacions (postals, programes de mà, invitacions, banderoles) per a la comunicació de l’exposició Seqüència infinita de l’artista Ignasi Aballí a la Fundació Joan Miró, Barcelona, de juny a setembre del 2016.

Per articular tots els elements de comunicació de l’exposició, s’han triat els subtítols de la peça Pel·lícula d’una imatge, 2016.

Ignasi_Aballi-Oficina_de_disseny-01

Aquest catàleg de l’artista català Ignasi Aballí, s’ha publicat en ocasió de l’exposició Seqüència Infinita a la Fundació Joan Miró. La publicació ha estat concebuda i dissenyada per no seguir les estructures convencionals dels llibres institucionals. Totes les peces il·lustrades en el llibre són aquelles que s’han pogut deconstruir per poder ampliar-les i ser llegibles tant textualment com de detall d’imatge. A la vegada, el catàleg és un llibre d’assaig dins d’un llibre d’artista.

Format: 297 x 210mm, 176 pàgines

ignasi_aballi_libro2016-oficina_de_disseny-00

“Materials guide No. 1, Research, analysis and suggestive implementation” és la primera públicació de una sèrie, que documenta la investigació i els processos interns del departament d’inovacions tècnics de Puig, Barcelona.

Format: 297 x 210mm, 128 pàgines
Fotografía: Oficina de disseny

oficina-de-disseny-materialsguide_no1-puig-00

Disseny de la identitat gràfica del col·lectiu Vogadors.

Vogadors és un col·lectiu de 6 projectes relacionats amb la producció alimentària del territori català. Els valors que els uneix són: generar productes locals i de proximitat, creure en la cooperació i el treball en col·lectiu, la sostenibilitat i la qualitat defineixen els seus productes, formen part del teixit econòmic local i tots tenen un relat social.

Oficina-de-disseny-Vogadors

Disseny dels cassets publicats per a l’editorial Paralaxe Editions, amb els treballs Ooze Vector de Broshuda i Sand Container de Takahiro Mukai.

Imprès amb tipus mòbils a L’Automàtica

Paralaxe_Editions_Tapes-Oficina_de_disseny-03

Caçadors de Llum. Fotosíntesi mecànica, documenta el taller de fotografia experimental implementat per Alfonso Borragán i Esther Llorca a Hangar, l’abril de 2016, Barcelona. La publicació s’ha realitzat amb la col·laboració de Roman Daniel durant les seves pràctiques al nostre estudi.

Format: A4
Edició: 150

cazadores-de-luz-Alfonso_Borragan-01

Publicació de les bases de la Convocatòria Can Felipa Arts Visuals 2016, destinada a donar suport a la creació emergent para les modalitats de Comissariat, Creació artística i Comunicació gràfica.

Impressió offset a partir de 4 planxes, cada una amb una taca diferent, amb un total de 56 passades per màquina, generant 21 combinacions d’entre un gran nombre de possibilitats. S’han utilitzat 3 colors bàsics, combinats entre si, per aconseguir noves barreges de color. La impressió ha tingut una durada de més de 16 hores i s’ha realitzat durant els dies 28 i 29 d’abril de 2016 a L’Automàtica.

Imprès amb offset en L’Automàtica
Format: 350 x 500 mm (cartell) 175 x 292 mm (peça final)
Edició: 1.800

Can_Felipa_Convocatoria2016-Oficina_de_disseny-00

Llibret per a l’exposició Permit yourself to drift from what you are reading at this very moment into another situation… Imagine a situation that, in all likelihood, you’ve never been in, comissariada per Moritz Küng en el marc de la fira de llibres d’artista Arts Libris 2016 al Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona, 2016.

Format: 210 x 297 mm

Permit_yourself-SantaMonica-OficinadeDisseny-01

Heimo Zobernig Books & Posters Catalogue raisonné 1980 – 2016

Aquest llibre és un catàleg raonat, un recull de tots els llibres i tots els posters, des del 1980 al 2015, de l’artista austríac Heimo Zonernig. Aquest ha estat publicat per Malmö Konsthall i l’editorial de Colonia, Walther König. El projecte i procés de treball s’ha dut a terme creant una estreta colaboració amb el comissari Moritz Küng i l’artista Heimo Zobernig.

Format: 297 x 210mm, 432 pàgines

Heimo_Zobernig_B&P-raisonne-00

LP 12″, de l’àlbum Two Changes, treball dels músics btitànics Beatrice Dillon i Rupert Clervaux. Publicat per a l’editorial Paralaxe Editions, 2016

Format: 12″
Edició: 300

Oficina-de-disseny-Paralaxe-editions-Beatrice-Dilloin-LP-04

Redisseny de la web d’Espai en Blanc, un grup de persones que aposten per un pensament crític, col·lectiu i experimental en l’àmbit de la filosofia i la política. Van començar a Barcelona l’any 2002 i la web funciona com un arxiu per les seves produccions com textos, publicacions, activitats…

espaienblanc.net

 

Oficina-de-disseny-espai_en_blanc-04

El riu armadura és una publicació de l’artista Adrian Schindler, basada en una performance que parla de la història d’un pont i de la història de França i Alemanya i que a la vegada s’entrellaça amb la història de la família de l’artista. La publicació s’ha editat en el curs d’una exposició col·lectiva on l’Adrian ha presentat les seves performances al Centre d’Art Maristany, Sant Cugat del Vallés, 2015—2016.

Imprès amb offset, a dues tintes a L’Automàtica
Format: 320 x 225 mm
Edició: 250

Oficina-de-disseny-LeFleuveArmure-AdrianSchindler-03

Disseny de la col·lecció bilingüe de poesía literaria Bèsties Butxaca per Edicions PoncianesPoeta de les Cendres és el primer llibre d’aquesta col·lecció, que de la mateixa manera que la col·lecció de pósters Bèsties, reivindica la figura del traductor com a creador.

Format: 180 x 110 mm, 83 pàgines

Oficina-de-disseny-Book-PaoloPasolini-01

Disseny de l’exposició per a la mostra permanent del Museu Austríac de Literatura inaugurat el 2015. En col·laboració amb els comissaris i arquitectes, l’àntic edifici vienès del “k.u.k Hofkammerarchiv” va ser transformat en un museu de literatura. El recorregut cronlògic s’extén sobre dues plantes i mostra el material literari des del segle XVIII fins a l’actualitat. El disseny de tots els elements de l’exposició, llibres, objectes, pantalles i elements gràfics, s’han adaptat a les lleixes de fusta existents a l’espai, declarades patrimoni de l’edifici.

Disseny: Katharina Hetzeneder en col·laboració amb Gerhard Bauer i Vera Kühn a Perndl+Co
Arquitectura: BWM Architekten, Planet architects
Fotografia: Klaus Pichler

Oficina-de-disseny-Literaturmuseum-02

Aquesta pàgina web informa sobre la recerca en procés i els esdeveniments actuals del projecte 3×4 exploring metaspace platforms for inclusive future cities — an interactive telepresent installation designed for public audiences in Dehli and London. Projecte iniciat per la Dra. Claire McAndrew, The Bartlett, University College London i el Prof. Paul Sermon, University of Brighton.

3x4m.org

Oficina de disseny-3x4m-01

Targetes de visita i blocs de notes d’ús diari per a l’estudi.

Imprès amb tipus mòbils a L’Automàtica

Oficina-de-disseny-O-D-D-tarjetas1

Edició especial per a MUNT (accions sonores). El contingut mostra una sel·lecció de vinils i cassets que Raül Pratginestós va escollir de la seva col·lecció personal per reproduir en l’esdeveniment de l’Automàtica el 27 de febrer de 2015.

Coberta impresa amb tipus mòbils a L’Automàtica
Format: 295 x 100 mm
Edició: 100

SSS-MUNT6-06

Edició d’artista que reprodueix alguns dels elements que van formar part de l’exposició  17m de Luz Broto, realitzada a la galería ADN de Barcelona el setembre de 2014 en ocasió del Premi Art Nou.

Coberta impresa amb tipus mòbils a L’Automàtica
La edició ès una tricromía impresa en offset, cara i dors
Format: 215 x 115 mm
Edició: 300

Oficina-de-disseny-17m-LuzBroto-13

Llibret per a l’exposició This is the cover of the book, comissariada per Moritz Küng i Mela Dàvila Freire en el marc de la fira de llibres d’artista Arts Libris al Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona, 2015.

Format: 148 x 210 mm

CoverBook-StMonica-01

Disseny dels primers dos cassets publicats per a l’editorial Paralaxe Editions, amb els treballs Them corja d’Ondness i Somosan Seppa de Takahiro Mukai.

Imprès amb tipus mòbils a L’Automàtica
Les imatges són adhesius

Oficina-de-Disseny--ParalaxeEditions-CS-01

Pòster promocional per a graf.cat, una plataforma online per compartir recursos i coordinar el calendari d’esdeveniments dins del sector de l’art contemporani a Catalunya.

Imprès amb offset a L’Automàtica
Pòster troquelat i plegat en 3 parts
Format: 340 x 480 mm

GRAF-poster-03

Disseny i “naming” de la col·lecció de pòsters literaris publicats per Edicions Poncianes, que reivindica la figura del traductor com a creador, a través de la traducció de poemes de grans autors universals que no han estat traduïts al català anteriorment.

Format: 590 x 836 mm

Disseny: Ariadna Serrahima

Besties-V2-05

Anòmia és una plataforma de projectes sonors gestionada per l’Arnau Sala Saez des de Barcelona.

Disseny: Diego Bustamante

anomia.info

Oficina-de-disseny-anomia-WEB-001

Disseny de l’exposició per al Centre d’Arquitectura de Viena. L’activitat principal del centre és col·leccionar i estructurar l’herència de l’arquitectura austríaca. El centre gestiona donacions i llegats des del 1993.

Disseny: Katharina Hetzeneder en col·laboració amb Gerhard Bauer i Vera Kühn a Perndl+Co
Arquitectura: BWM Architekten und Partner
Fotografia: BWM Architekten

azw-00

Identitat gràfica del Centre Espriu a Arenys de Mar, Catalunya. Centre que es dedica a la documentació i estudi de l’obra literaria del poeta i escriptor Salvador Espriu.

Disseny: Ariadna Serrahima

centre_espriu_arenys-02

Web de l’artista catalana Laia Estruch. Arxiu complet dels seus projectes i una mostra dels processos de creació dels seus projectes actuals.

laiaestruch.com

Oficina-de-disseny-laiaestruch-Web-01